Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Czytali temat:
Thomas Kulpa (2194 niezalogowanych)
65 Postów
Dariusz S
(dreamstars)
Początkujący
Ja tam nie widzę problemu, brać kamery i kręcić film. Można zacząć od slumsów na Gronlandzie od strony torów kolejowych a skończyć o trzeciej nad ranem w sobotę w parku jak Norweżki leżą w trawie z dupami na wierzchu. Tylko bardziej latem.... heh Przykładów jest wiele. Nigdzie indziej nie spotkałem się z podobną manipulacją mediów jak tutaj. Jeżeli Norwegowie już sami łapią przemytników (notabene nie zgodnie z prawem) to pokazuje jak media oddziaływują na nich samych.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
679 Postów
EVIL Walander
(EVIL)
Wyjadacz
misiu73 napisał:
Ja w porównaniu do ciebie EVIL na Lofotach mieszkam 8 lat w swoim domu,więc nie pier..l mi o pięknie tego kraju.
Nawet cię nie stać żeby normalnie się pokazać tylko większoś mądrali jak ty zakamuflowani piszą bzdury będąc tu kilka miesięcy siedząc na NAVie

Słuchaj dupku wyrwałeś się ,ze slamsów polskich -nie ważne bo są i norweskie ,więc sieć z gębą zamkniętą bo ci suchar wypadnie i nie wymyślaj co ja mam ,bo do piet mi nie dorastasz ja nie musiałam wyjeżdżać za sucharem bo dorobiłam się w Polsce a jestem młodsza od ciebie i niestety nie powiem ci czym dysponuję ale jest to około 70 % więcej niż ty masz po warunkiem ,ze hytta ci nie przecieka .

Co byś chciał zobaczyć !!!! ja szanuję swoją prywatność,by taki stwór nosa nie wścibiał a to forum to nie kółko różańcowe ,więc bywaj
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
679 Postów
EVIL Walander
(EVIL)
Wyjadacz
babka.samo.zlo napisał:
1. Czy naprawdę taka bogata telewizja jak NRK nie mogła wyślić sie na zatrudnienie profesjonalnej dziennikarki? Totalny brak obiektywizmu, warsztatu dziennikarskiego (chociażby podstawowej umiejętności zadawania odpowiednich pytań bohaterom reportarzu!!), nie wspominając już o jakości języka polskiego pani tzw. redaktor... Polszczyzna w takim wydaniu była żałosna, biła po uszach...

2. Znam Pyrzyce. Nie poznałam tego ślicznego, kameralnego miasteczka w tym żałosnym wydaniu, Pyrzyce jako slumsy. Miasto duchów?? Po ataku atomowym?. Mój mąż Norweg, który był w Polsce wiele razy, patrzył w ekran z niedowieraniem. Gdzie w Polsce znaleźli takie zgliszcza i ruiny...???

3. Cała ta żałosna seria- antyreklama dla naszego kraju, na pewno przyciągnie mnóstwo turystów i zmieni negatywne stereotypy o nas. Przecież niby o to chodziło?? Walące się domy, mieszkania żywcem z lat 70/tych, pijaństwo, ubóstwo, degrengolaga.. BRAWO PANI HANIU, NIE MA TO JAK STRZELIĆ SOBIE W KOLANO... Ale sądząc po jakości Pani języka polskiego, nie jest Pani naszą rodaczką, więc obraża nas Pani bezkarnie...

4. Miałam lepsze zdanie o NRK. Dziennikarze pracujcy dla tej stacji, słyną z obiektywizmu i profesjonalizmu. Widać nie wszyscy.

5. No cóż może chociaż Tarantino przyjedzie do Pyrzyc, nakręcić "Hostel 3" albo jakiś inny horror?? A może Cameron machnie "Świat po Armagedonie", albo coś w podobnym tonie...

Pozdrawiam i dodam tyko, że pomimo starań pani pseudo redaktor, nadal jestem i zawsze będę dumna z tego, żę jestem Polką.

brawo ,świetny komentarz,są ludzie co maja swoją godność i warto o tym mówić ,są i tacy którzy pracują za suchara i do nich nic nie mam ,każdy radzi sobie jak może albo na ile mu się chce a ten reportaż to istna MISTYFIKACJA
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1209 Postów
Makaryna kowalska
(Makaryna)
Maniak
Widac, ze wiekszosc komentujacych film jest intelektualnie niesprawna.
1. Film jest o ludziach z barakow, a nie ludziach z willi. Nie rozumiem pretensji,ze inni mieszkaja w mieszkaniach lub willach.... Co to ma do rzeczy,to nie o nich film !!!
Jezeli film jest np. o polskich gornikach, to juz slysze zarzuty, ze w Polsce sa tez inne zawody, albo dlaczego nie pokaza polskich, np. pisarzy ?!
Pewnie, gdyby robiono film o pisarzach, to pokazywaliby pisarzy, a poniewaz jest o gornikach, to pokazuja gornikow. I odpowiednio: film o ludziach mieszkajacych w barakach, to i takich pokazuja !
Czy to tak trudno zrozumiec?!
2. Film pokazuje biede. A teraz niech mi kto odpowie dlaczego polacy przyjezdzaja do Norwegii??
Ja juz tu czytalam nie raz, ze w Polsce, to 3 "byznesy", willa i 5 samochodow, a przyjezdzaja do Norwegii z powodu krajobrazow i czystego powietrza
Ludzie, komu tu "mydlicie oczy". 90% przyjezdza za chlebem, a nie z powodu jego nadmiaru !!!
3. Film jest troche wyidealizowany, pokazuje polakow TYLKO z pozytywnej strony, a sami wiemy, ze tacy nie sa. No coz, autorka w koncu jest polka i jest troche tendencyjna
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
T. H.
(malynor)
Wiking
Teraz prosze,o---- zrobienie wywiadu i serialu z trzema osobami ,lub rodzinami ktore zyja w norwegi od kilku dobrych lat,maja domy,auta ,prace.Ciekawe czy NRK to wyemituje
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
T. H.
(malynor)
Wiking
Makaryna,masz racje Ale cala polska nie wyjechala do norwegi.KAZDY Z NAS WIE JAK JEST W NOR.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1209 Postów
Makaryna kowalska
(Makaryna)
Maniak
malynor napisał:
Teraz prosze,o---- zrobienie wywiadu i serialu z trzema osobami ,lub rodzinami ktore zyja w norwegi od kilku dobrych lat,maja domy,auta ,prace.Ciekawe czy NRK to wyemituje

A po co cos takiego produkowac ? Rodzinka w domku z ogrodkiem ??? Toz to przecietna , norweska rodzina, zadne halooooo !!! Byc moze, z twojego punktu widzenia, to jest osiagniecie, ale nie z punktu widzenia przecietnego norwega !
To co jest fascynujace i inspirujace dla norwegow w tym filmie, to determinacja pelna wyrzeczen, aby zbudowac sobie przyslosc, ludzie, ktorzy zaciskaja zeby i pna sie do czegos.... uczciwa praca, parciem do przodu..... Czy wy tego nie widzicie ?! W realu nie jest to takie "szlachetne" jak w filmie i dlatego uwazam, ze tworcy tego filmu podeszli do tematu zbyt idealistycznie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
679 Postów
EVIL Walander
(EVIL)
Wyjadacz
Makaryna napisał:
1. Film jest o ludziach z barakow, a nie ludziach z willi. Nie rozumiem pretensji,ze inni mieszkaja w mieszkaniach lub willach.... Co to ma do rzeczy,to nie o nich film !!!
Jezeli film jest np. o polskich gornikach, to juz slysze zarzuty, ze w Polsce sa tez inne zawody, albo dlaczego nie pokaza polskich, np. pisarzy ?!
Pewnie, gdyby robiono film o pisarzach, to pokazywaliby pisarzy, a poniewaz jest o gornikach, to pokazuja gornikow. I odpowiednio: film o ludziach mieszkajacych w barakach, to i takich pokazuja !
2. Film pokazuje biede. A teraz niech mi kto odpowie dlaczego polacy przyjezdzaja do Norwegii??
Ja juz tu czytalam nie raz, ze w Polsce, to 3 "byznesy", willa i 5 samochodow, a przyjezdzaja do Norwegii z powodu krajobrazow i czystego powietrza
Ludzie, komu tu "mydlicie oczy". 90% przyjezdza za chlebem, a nie z powodu jego nadmiaru !!!
3. Film jest troche wyidealizowany, pokazuje polakow TYLKO z pozytywnej strony, a sami wiemy, ze tacy nie sa. No coz, autorka w koncu jest polka i jest troche tendencyjna

zgodzę się z tobą pod kilkoma warunkami ,po pierwsze sama redaktorka nie powiedziała, że pokazuje biedę ,po drugie bohaterów również nie poinformowała o tym w sumie dwa wystarczą bo się spocę pisząc dalej .I nie chodzi o te baraki również jej słowa ,bo mają standard
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
679 Postów
EVIL Walander
(EVIL)
Wyjadacz
Makaryna napisał:
malynor napisał:

A po co cos takiego produkowac ? Rodzinka w domku z ogrodkiem ??? Toz to przecietna , norweska rodzina, zadne halooooo !!! Byc moze, z twojego punktu widzenia, to jest osiagniecie, ale nie z punktu widzenia przecietnego norwega !
To co jest fascynujace i inspirujace dla norwegow w tym filmie, to determinacja pelna wyrzeczen, aby zbudowac sobie przyslosc, ludzie, ktorzy zaciskaja zeby i pna sie do czegos.... uczciwa praca, parciem do przodu..... Czy wy tego nie widzicie ?! W realu nie jest to takie "szlachetne" jak w filmie i dlatego uwazam, ze tworcy tego filmu podeszli do tematu zbyt idealistycznie.

Ludzie jak ludzie pracują gdzie chcą ,jak chcą w imię czego chcą i za ile chcą .Temat naprawdę pożądany.
Mój sąsiad pracuje na statku i śpi w kajucie,może reportażyk.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1209 Postów
Makaryna kowalska
(Makaryna)
Maniak
EVIL napisał:
Makaryna napisał:

zgodzę się z tobą pod kilkoma warunkami ,po pierwsze sama redaktorka nie powiedziała, że pokazuje biedę ,po drugie bohaterów również nie poinformowała o tym w sumie dwa wystarczą bo się spocę pisząc dalej .I nie chodzi o te baraki również jej słowa ,bo mają standard

Nie bardzo lapie, o co ci chodzi..... Nie chodzi o biede jako taka, bo to pojecie wzgledne.....
Wez Lukasza i jego rodzine..... rodzice, mlodzi i dziecko razem w jednym mieszkaniu....
Byc moze dla rodziny rumunskiej czy bulgarskiej to jest to standart i byc moze byliby zadowoleni... zreszta wiele polskich rodzin tak zyje, bo nie ma wyjscia
I widzimy Lukasza, ktory chce to zmienic, widzi, ze moze byc lepiej. Trudno, decyduje sie na rozlake z bliskimi, bierze prace, ktorej byc moze nie bardzo lubi, ale widzi cel: polepszyc zycie sobie i rodzinie kosztem wieloletnich wyrzeczen. To jest obraz niezwykle pozytywny, zeby nie powiedziec unikalny dla przecietnego norwega, zwlaszcza, ze Lukasz deklaruje rowniez pomoc dla rodzicow.... Pomysl jakie to robi wrazenie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok